tak”></center></p>
</body></html>

Aandacht

Naast bewegen kunnen ontspanningsoefeningen en zelfcompassie-oefeningen helpen. Ze helpen je om uit de drang te komen iets te eten door even rust te nemen en je aandacht en nieuwsgierigheid bewust ergens anders op te richten. Bijvoorbeeld op je ademhaling of je lichaam. Het is geen wondermiddel maar door de oefeningen regelmatig te doen wordt het een gewoonte en kun je meer rust ervaren. Door die rust kun je bewustere keuzes maken. In plaats van een snelle demper in de vorm van eten te nemen zou je bijvoorbeeld een stukje kunnen wandelen of fietsen, iets tekenen of schilderen, muziek luisteren of maken, een huishoudelijk- of tuinklusje doen. Het zijn maar voorbeelden, kies vooral iets wat jou aanspreekt.

Hieronder geef ik tips voor een aantal gratis te downloaden begeleide oefeningen op andere sites. Sommige zijn Nederlandstalig, andere Engelstalig. Doe de oefening zo lang of zo kort als prettig voelt, forceer niets maar probeer te ontdekken wat voor jou op dat moment goed voelt.

Nederlandstalig, diverse begeleide oefeningen: Engelstalig, diverse begeleide oefeningen:
Misschien zit er iets voor je bij. Ook voor deze oefeningetjes geldt: gewoon beginnen. Elke minuut bewuste en nieuwsgierige aandacht is er één. Je aandacht kun je ook richten op een bloem, bekijk die eens alsof je deze nog nooit gezien hebt, misschien zie je iets wat je nog niet eerder was opgevallen. Het maakt niet zoveel uit waarop je bewust je aandacht richt.

Met de zoektermen mindfulness en zelfcompassie kun je meer oefeningen vinden via internet.

just floating

Deze tekening is gemaakt door Sketches in Stillness