Gewicht aanpassen

Met de gegevens die je nu hebt kun je vrij precies berekenen hoeveel calorieën je nodig hebt om af te vallen of aan te komen. Daarvoor neem je je caloriebehoefte, daar trek je 500 kcalorieën van af.

Voorbeeld:
Je weegt 85 kilo en wilt 10% = 8,5 kilo afvallen. (Het is verstandig om niet meer dan 10% van je huidige gewicht af te vallen.)
Je caloriebehoefte is 1800 kcal op basis van je dagelijkse activiteiten (zie hier)
1800-500= 1300 kcal. Dit is in dit voorbeeld de hoeveelheid kcal die je elke dag binnen mag krijgen om af te vallen.
Let op: Zorg dat je niet langer dan ongeveer drie weken onder de 1500 kCal gaat zitten. Je loopt anders het risico dat je tekorten krijgt en je stofwisselingssnelheid naar beneden gaat. Het afvallen zal dan zeer traag gaan of zal helemaal stoppen. Door een tekort aan voedingsstoffen, die je lichaam nu eenmaal nodig heeft, ondermijn je je gezondheid. Dus: minder dan 1500 kCal kun je voor een korte tijd doen, daarna is 1500 kCal je ondergrens.

NB: Als je weet dat je per dag meer eet dan (in dit voorbeeld) 1800 kcal, trek dan van dit getal 500 kcal af. Voorbeeld: je weet dat je per dag 2200 kcal binnenkrijgt, je hoeveelheid om af te vallen wordt nu 2200-500=1700 kcal.
Om je bewust te worden van wat je allemaal eet op een dag en om zeker te zijn dat je niet teveel of te weinig(!) eet, is het belangrijk om dit bij te houden.
Een schema waarin je de voedingsmiddelen kunt invullen kun je natuurlijk zelf maken en zelf uitrekenen hoeveel je binnen hebt gekregen, maar er zijn op het internet ook handige invulschema's te vinden. hier staat een lijstje.
Om te weten hoeveel kcal (kilocaloriën) er in een bepaald voedingsmiddel zitten kun je op de verpakking kijken en/of heb je een voedingsmiddelentabel nodig. Op het internet zijn verschillende voedingsmiddelentabellen te vinden, hier staat een lijstje